Boetes op Waarheid in Singapore

De postmoderne mens meent dat alle waarheid relatief is en een kwestie van persoonlijk perspectief. Dat geeft zelfs democratische overheden de ruimte om dat perspectief in door politici gewenste richtingen te sturen (framing).

Autoritaire overheden, zoals in China, Turkije, Rusland of Singapore, zijn al een stap verder. Die bestraffen berichtgeving over onwelgevallige feiten door ze als onwaar te beboeten of te censureren. Daar kan zelfs Trump nog wat van leren.

Shell vraagt klimaatcenten

Nou wil Shell ons ook al laten betalen voor klimaatacties, 2 cent per liter benzine. Als je 500 keer bij ze tankt plant het bedrijf een boom. De vrouwelijke CEO van het bedrijf vertelde in een soort TED talk enthousiast over de nieuwe klimaatvriendelijke koers van het bedrijf. Weer zo’n absurde happening in de wereldvreemde werkelijkheid van de top van wereldbedrijven.

Als Shell nou eens een volledige jaarwinst investeerde in het planten van bomen of andere maatregelen dan zijn ze pas serieus. Maar ja, dat zouden de aandeelhouders nooit accepteren.

Buitenaardse wezens

De ex-echtgenote van Jeff Bezos, baas van Amazon, krijgt bij haar echtscheiding 32 miljard dollar. Dat is een bedrag waarmee je een half jaar bijna de hele gezondheidszorg in Nederland kunt betalen. Een bedrag waarvan je in veel Afrikaanse landen de hongerigen voor jaren van voedsel kunt voorzien. Een bizar bedrag.

De wereld van de superrijken kun je eigenlijk het beste aanschouwen als een buitenaardse planeet. En de superrijken zelf als buitenaardse wezens – Aliens.

Waarom stemden burgers op Baudet?

Het populisme viert hoogtij in Italië. Auteur Alessandro Baricco schreef een essay waarom de traditionele politieke partijen hun kiezers kwijtraakten aan de protestpartijen. Het verhaal is geschreven vanuit de ervaringen van de gemiddelde burger in zijn persoonlijke leefomgeving.

Een uiterst relevant verslag ook voor politici in Nederland. De Groene Amsterdammer vertaalde het essay : https://www.groene.nl/artikel/en-nu-moet-de-elite-zichzelf-op-het-spel-zetten?

De Waarheid te koop

Oud-hoogleraar  en voedingsdeskundige Martijn Katan meldt in een column in NRC even tussen neus en lippen door dat veel wetenschappers zich gewillig laten misbruiken door de voedingsindustrie on onbewezen claims te ondersteunen.

Dat personen zich hiervoor laten lenen verbaast me niet. Wat me wel verbaast is dat faculteitsbesturen de academische vrijheid zo ver laten gaan, dat wetenschappelijke collega’s onzin mogen spuien.

De onderwerpen van wetenschappelijk onderzoek worden al grotendeels gekozen door de geldgevers, maar ik had nog niet door dat ‘waarheid’ zelf ook wijdverbreid te koop is. 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/08/kennis-kunde-kassa-a3653430

Klimaatspookrijders

Wanneer wordt het in de media een politiek-morele doodzonde om publiekelijk klimaatverandering te ontkennen terwijl er inmiddels tonnen papier aan wetenschappelijk bewijs voor bestaan? Dit soort publieke figuren zaaien verwarring voor persoonlijk korte termijn politiek-financieel gewin en belemmeren daardoor dringend noodzakelijke maatschappelijke consensus om actie te ondernemen. Zouden dit soort figuren ook overdag gaan spookrijden op de A2, of is ze dat te riskant?

Failing Capitalism


Citaat Guardian columnist George Monbiot:

Ecologically, economically and politically, capitalism is failing as catastrophically as communism failed. Like state communism, it is beset by unacknowledged but fatal contradictions. It is inherently corrupt and corrupting.

But its mesmerising power, and the vast infrastructure of thought that seeks to justify it, makes any challenge to the model almost impossible to contemplate. Even to acknowledge the emergencies it causes, let alone to act on them, feels like electoral suicide. As the famous saying goes: “It is easier to imagine the end of the world than to imagine the end of capitalism.” Our urgent task is to turn this the other way round.

Woningbouwverenigingen bouwen niet meer

Tussen 1995 en 2012 plunderden neoliberale bestuurders de toen al 80 jaar bestaande, goed functionerende woningbouwverenigingen. Ter bestraffing van zijn ideologische geestverwanten beperkte VVD minister Blok in 2013 de mogelijkheden van de woningbouwverenigingen om überhaupt nog woningen te bouwen en te onderhouden. Woningen voor de financieel minder draagkrachtigen waren in zijn visie ruim voldoende aanwezig. Huurwoningen voor de middenklasse moesten aan de ‘vrije’ markt worden overgelaten, die zou wel zorgen voor voldoende woonruimte

Inmiddels kennen we de effecten van zijn maatregelen. Te weinig woningen, onbetaalbare woningen en rijkere ouderen die van de overspannen woningmarkt profiteren door in huurwoningen te beleggen. Jongeren moeten hun huur maar verdienen door hun woning te AirBNB ‘en of een huis te kopen met geld van de illegale onderverhuur van hun sociale huurwoning.

De nek omdraaien

Het meeste nieuws van extreem rechtse en  -linkse populistische partijen is geen berichtgeving waard. Dat nieuws gaat meestal over onjuiste feiten, non-gebeurtenissen of is slechts getoeter om aandacht. Als de officiële media uit commerciële motieven die berichten toch plaatsen, werken ze mee aan het de nek omdraaien van onze democratie. Nota bene de enige regeringsvorm die de vrijheid van die media garandeert. Premier Baudet zal binnen de kortste keren oppositionele media daarna zelf de nek omdraaien. Voorbeelden te over in de wereld.