Woekeraars en Saamhorigen

Je zou wel eens willen weten welke bedrijven de godvergeten brutaliteit hebben mondkapjes voor woekerprijzen aan de overheid e.a. aanbieden. Ik zal die vrijemarktparasieten voor de rest van mijn leven boycotten. En zo zijn er nog wel veel meer zorgproducten, en veel meer voedsel- en dienstenproducten waarmee die woekercowboys zich verlekkeren.

En dan heb je natuurlijk de misbruikers van de financiële bijstandsregelingen door de overheid, dat zal pas later blijken. Naming and shaming zou een goeie zaak zijn, goed uitzoeken hoe het precies zit, wie verantwoordelijk is voor de prijsstelling van producten en waarom, en dan de parasieten op de publieke schandpaallijst in de krant zetten. Kaalscheren, pek en veren, rotte eieren, nou ja, dat kan altijd nog, maar spugen, daar zou ik niet op tegen zijn. Niks mis met een beetje volkswoede. Werkt vast preventief.

En dan in de post-pandemische fase natuurlijk ook een erelijst van bedrijven, particuliere ondernemingen, etc. die zich uitzonderlijk bedrijfs-ethisch gedragen hebben ten opzichte van hun werknemers en consumenten.

Genetisch gezien zijn wij nog steeds veel meer jagers/verzamelaars dan landbouwers, meer tribale dan universele denkers, en dus bij een levensbedreigende crisis sneller en sterker afgestemd op het overlevingsbelang van de groep zonder wie het (egocentrische) individu het niet lang redt. In de evolutionaire antropologie zijn nogal wat studies die suggereren dat het slecht afloopt met individuen die geen voedsel en kennis delen, die geen zorg en bescherming bieden. En zij die dat wel deden waren ook toen al de helden! 

Even weer de Essentie

Je weet weer even waarover het gaat:

  • Over Leven en Dood.
  • Over wie de Samenleving eigenlijk drijvend houden, en welke politieke, economische en criminele parasieten er een slaatje uit proberen te slaan.
  • Dat de begrippen individu en identiteit (persoonlijke vrijheid, autonomie, privacy, ed.) hoogdravende, inflatoire luchtbellen zijn, omdat maar weer eens blijkt dat iedereen met alles en iedereen samenhangt. 
  • Dat we blij moeten zijn met elkaar tegensprekende wetenschappers want alleen door onzekerheid komen we verder met hoe het werkelijk zit.
  • Dat wetenschap en techniek niet zonder financiers kunnen bestaan. Oftewel dat investeerders niet alleen de markt maar vooral hun geweten moeten volgen, een sociaal geweten waar overheden altijd flink in moeten blijven prikken.  
  • Dat informatievervuiling door media en ondeskundigen ook een kwaadaardig virus is dat de geest van de samenleving gemakkelijk ontregeld.
  • Dat de wereldwijd bedreigde dieren- en plantensoorten lachen: ‘Wie is er nou een virus? Dat zal ze leren! Hopelijk.’

Er stond een prachtige, heldere, zilveren maan aan de hemel bij het eind van de dag. Zegt mijn buurvrouw: ‘Nou, als dat maar goed komt.’

Blijf ook lachen hoor!

Soorten feminisme

 Socialistisch F, Marxistisch F, Materialistisch F, Liberaal F, Radicaal F, Gender F, Filosofisch F, Zwart F, Blank F, Inheems F, Burgerlijk F, Christelijk F, Moslim F, Amazonen F, Power F, Cyber F, Anarcha F, Trans F, Proto F, Eco F, Separatistisch F.

Allemaal prima, sla die mannen maar om de oren als je ziet dat de macht ongelijk verdeeld is. Allemaal prima, maar onderzoek (proefschrift socioloog N.Blom, 2019) zegt dat de moderne mannen en vrouwen het meest gelukkig zijn met een traditionele rolverdeling bij werk en inkomen. Ja, hoe zit het nou? Oh, u denkt dat ik een seksist ben?

#MeToo en #MeNot

 De #MeToo beweging zou wel eens een veel goodwill-winst kunnen boeken als ze vals beschuldigde mannen rigoureus en keihard zou verdedigen. Een dergelijke welwillende loyaliteit naar die mannen zou de huidige krampachtige verhouding tussen de seksen flink kunnen ombuigen naar een niet afgedwongen, oprechte wederzijdse loyaliteit. 

Die uitspraak van Meryl Streep deed de mannen erg goed: ‘………maar het zijn wel onze mannen!’

Schuldspel

Ben ik schuldig? Doe de schuldtest: Was ik boosaardig, wreed, agressief, beledigend, kleinerend, vernederend of schadelijk voor het welzijn van de ander? (S. Forward; Emotionele-Chantage) 

Nee? Ga verder naar Barteljorisstraat. 

Ja? Ga 3 plaatsen terug.

Het Monopoly spel is sinds 1935 meer dan 200 miljoen verkocht, in 26 landen (Wikipedia). Ja, het vrije neoliberale marktprincipe is een dobbelspelletje dat nog steeds veel geruzie oplevert!

Het is wat het is?

Politicus: ‘het is zo dat…’. Wetenschapper: ‘het is wat ingewikkelder…’. Kunstenaar: ‘het is mijn expressie van..’. Dominee: ‘het is God’s wil’. Techneut: ‘het is een curve’. Advocaat:’het is verdedigbaar want…’. Ondernemer: ‘het is de markt’. Filosoof: ‘het is,…..wat bedoeld u daarmee, het IS…?’