Pieter Omtzigt niet knuffelen

Nu Pieter Omtzigt door iedereen heilig verklaard is wordt het zijn collega-politici en vooral de media onmogelijk gemaakt om ooit nog kritiek op hem te uiten op straffe van cancelling. Als psycholoog/psychotherapeut vertel ik u dit:

  • als je een flinke burn-out hebt dan mag je er wel een jaar voor uit trekken om weer goed te kunnen functioneren;
  • je helpt Omtzigt er niet mee om hem te ontzien en als slachtoffer van ‘het systeem’ neer te zetten, in tegendeel.

Burn-out is een toestand van mentale uitputting die gepaard gaat met een serie psychische en lichamelijke klachten: concentratieproblemen, gejaagdheid en onrustgevoelens, angst-, woede- en depressiegevoel, besluiteloosheid, apathie, sterke vermoeidheid, slaapstoornissen, onverklaarbare lichamelijke klachten, e.a.

Het verraderlijke van een burn-out is dat je het pas door hebt als je erin zit, vaak pas als je lichaam het opgeeft, altijd te laat dus. Het probleem is dat je te lang doorgaat jezelf te belasten met datgene wat op je afkomt, meestal de hoeveelheid werk, collegiale spanningen en arbeidsconflicten, soms een serie verliezen kort op elkaar (overlijden, scheiding, e.d.). Te lang doorgaan terwijl je eigenlijk stil zou moeten staan bij wat je overkomt. Doorgaan terwijl je eigenlijk tijdig hulp zou moeten vragen, begeleiding, coaching. Alsmaar doorgaan terwijl je eigenlijk tijd moet nemen om te reflecteren, te rouwen, uit te zoomen1 en te resetten, dat is funest.

Om te herstellen is veel tijd nodig en psychotherapie om zicht te krijgen op de manier waarop je met je emoties en met anderen omgaat, op je kijk op de (boze) wereld. Fysieke en mentale rust zoeken is niet de oplossing; lichamelijke conditietraining en de zelfconfrontatie aangaan is het begin van herstel. De volle verantwoording nemen voor je toestand en stoppen met de wereld als het kwaaie beest te beschouwen is het uitgangspunt waar je mee gebaat bent (je verdiepen in de Stoïcijnse school zou ik zeker aanraden).

Omtzigt is geen politieke heilige, geen zelfopofferend slachtoffer, geen volksheld maar een man met moeilijke kanten, zoals wij allemaal dus. Benoem zijn grote verdiensten, zeker, dat verdient hij volop. Maar schroom niet om ook zijn lastige kanten te benoemen, in alle eerlijkheid, zonder er een partijpolitiek of mediaslaatje uit te slaan. Dat zal hem uiteindelijk meer helpen dan al die publieke knuffels. Omtzigt is weer hersteld als hij het aan kan om politiek weer de wind van voren te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *