Corona: zo veel en zo snel mogelijk prikken en testen

De mist rond een adequate aanpak van de Corona pandemie begint op te trekken:

  • De aanwezige vaccins zorgen er in ieder geval in meerdere of mindere mate voor dat mensen minder ernstig ziek worden van het virus en niet zo snel meer in het ziekenhuis belanden.
  • De vaccins beschermen (net als bij griepvaccins) maar een beperkte periode: 6 tot 9 maanden is de inschatting.
  • Mensen die gevaccineerd zijn kunnen nog altijd wel – als ze besmet worden – het virus aan anderen overdragen. In die zin is een vaccinatiepaspoort zinloos.
  • Net als bij griepvirussen muteert het Corona virus voortdurend en dus moeten vaccins ook voortdurend ‘getweaked’ worden om bescherming te kunnen blijven bieden en dat kost steeds weer veel tijd onderzoek- en testtijd.

Conclusies:

> Je moet zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen  met de aanwezige vaccins inenten (om de virusmutaties vóór te blijven) met prioriteit voor 50-plussers. Die komen bij ernstige ziekte eerder in een ziekenhuis terecht. Iedere paramedicus die mag prikken, moet mee prikken als voldoende vaccins beschikbaar zijn. Bureaucratie mag niet ten koste van snelheid gaan.

>Tijdens de maanden durende massale vaccinatiecampagnes is het essentieel intensief te blijven testen.

>Zolang niet circa 70% van de bevolking in een land gevaccineerd is, blijft de 1.5 meter samenleving grotendeels bestaan. En dan nog moet men bedacht blijven op lokale uitbraken.

>Nu al moeten we ons voorbereiden op volgende vaccinatieronden voor de hele bevolking over 6-9 maanden.

>Duidelijk is ook dat wil je als land de situatie onder controle krijgen, je de grenzen potdicht moet houden (Zie bijv. Australië).

Tijdens een grote verdedigingsoorlog laat geen land door wapenleveranciers bepalen welk land wanneer en in welke hoeveelheden welke wapens krijgt. Het is niet meer dan logisch als de EU via dwanglicenties zelf het voortouw neemt om de produktie van vaccins zo snel mogelijk op te schalen. De EU zal dan natuurlijk zelf ook de aanpassing van vaccins of nieuwe vaccins en de bouw van fabrieken moeten financieren (Duitsland doet dat al).

Waar echter absolute prioriteit aan zou moeten worden gegeven is aan het vrijgeven en toepassen van goedkope betrouwbare gemakkelijke doe het zelf sneltesten net als voor zwangerschappen. Die kunnen dan overal in de samenleving worden gebruikt en de enorme sociaaleconomische druk van de 1.5 meter samenleving verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.