Corona-update 5 December

Het lijkt erop dat het Coronavirus nog zeker anderhalf jaar een groot maatschappelijk drukkend effect zal hebben. Het zal blijven rondwaren zolang niet 60-70% van de burgers gevaccineerd is en dat zal naar verwachting nog zeker een jaar kosten.

We moeten daarbij bedenken dat:

  • De huidige semi-lockdowns in de praktijk geen maanden meer te handhaven zullen zijn en het virus zich weer makkelijker zal kunnen verspreiden;
  • Het reisverkeer volgende voorjaar en – zomer opnieuw aan internationale verspreiding bij zal dragen;
  • Zonder vaccinatie mensen net als bij griep opnieuw besmet en ziek kunnen worden, een soort tweede golf binnen een tweede golf;
  • Het nog steeds niet duidelijk is hoe lang een vaccinatie bescherming biedt (een half jaar tot 9 maanden?) en dus hervaccinatie nodig is;
  • Vaccinatie wel bescherming biedt tegen ziekte, maar dat gevaccineerde personen volgens wetenschappelijke berichten nog wel bij kunnen dragen aan het verspreiden van het virus (want wel virale aanwezigheid in neus en keel);

Iedereen die zichzelf en anderen tegen het virus wil beschermen, zal dus individueel qua gedrag de noodzakelijke zelfdiscipline op moeten brengen, ongeacht het gedrag van anderen.

Nog steeds worden de langdurige zware economische gevolgen van deze crisis door de verschillende economische instituten onderschat. Met name de Zuid- en Oost Europese landen (maar ook Engeland) worden deze winter economisch zeer zwaar getroffen. Door de hoge bevolkingsdichtheid in stadswijken met slechte (beperkt verwarmde en geventileerde) huizen woekert het virus daar volop. In die landen is de overheid nauwelijks in staat haar burgers te beschermen tegen armoede en zelfs honger. Burgers daar gaan dus toch de deur uit om te werken, want massaal thuiswerken is daar niet mogelijk door de economische-en digitale infrastructuur.

Ook in Nederland zal de overheid het huidige beleid van economische verdoving niet nog erg lang vol kunnen houden – ik schat tot de volgende verkiezingen. We kunnen eigenlijk dus concluderen dat het ergste in Europa nog niet voorbij is, maar nog moet komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *