Lessen uit de pandemie 1 – We moeten de-globaliseren

We kunnen al enige lessen trekken uit datgene wat nu tijdens de Corona-pandemie is gebleken. De pandemie is nog lang niet voorbij. De economische problemen helemaal nog niet, die komen nu pas als een tsunami naar ons toe. En de kans op nog een pandemie over enige jaren is bepaald niet meer denkbeeldig. We kunnen niet anders dan onmiddellijk beginnen onze wereld, persoonlijk én maatschappelijk te veranderen.

Om te beginnen. Economische de-globalisering moet. Globalisering werd gedreven door de wens tot vrije wereldhandel: hogere bedrijfswinsten voor beleggers  (lage kosten arbeid) en goedkopere goederen en voedsel. Echter de ingeweven afhankelijkheden in de wereldwijde voorziening van grondstoffen, halffabricaten, eindproducten en diensten zijn eenvoudigweg te groot gebleken. Het Corona-virus heeft de kwetsbaarheden van een dergelijk systeem binnen 4 weken aangetoond. Er varen nauwelijks schepen meer over de aardbol.

Die kwetsbaarheden kunnen we in Europees verband opheffen. De Europese Unie (zonder het Verenigd Koninkrijk) telt circa 450 mln. inwoners op een relatief klein landoppervlak. De omvang van de economie van de 27 landen is de tweede grootste ter wereld. Er is geen enkele reden om voor strategisch essentiële voorzieningen afhankelijk te zijn van China of Amerika, zoals nu is gebleken voor eenvoudige medische voorzieningen als medisch persoonlijk beschermingsmateriaal.

Maar dat geldt voor meer medische goederen dan mondkapjes. De grote (meest Amerikaanse) farmaceuten, belemmeren via patenten en hoge prijzen de toegang van de Europese bevolking tot belangrijke medicijnen. Hun productielijnen lopen vooral via China en India, regelmatig treden daar produktieverstoringen op waardoor medicijnen in de apotheken niet beschikbaar zijn. Ook spelen ze gedreven door winstzucht de Europese landen qua prijzen tegen elkaar uit. Nu al wordt er gevochten over welke landen tegen welke prijs een mogelijk vaccin tegen Covid-19 beschikbaar krijgen én wanneer (de landen die het minst betalen staan achteraan de rij)..

We zullen op Europees niveau weer een eigen medische industrie moeten opbouwen met de bijbehorende researchcentra. Een Centraal instituut voor Ziekte Beheersing en Preventie ( zoals het wereldberoemde door Trump inmiddels verlamde CDC in Atlanta) kan op Europees niveau worden opgezet met ruim voldoende specialisten en andere middelen. Beademingsapparatuur van Philips, geproduceerd in Amerika, moet niet onderhevig zijn aan de luimen van een Trump-achtige of ze in Europa arriveren of niet. Een dergelijk strategisch Europees project kan een enorme bijdrage leveren aan hoogwaardige werkgelegenheid, maar ook voor eenvoudig schoon werk voor laag geschoolden.

Er zijn nog veel meer redenen waarom de-globalisering moet, onder andere ecologische.

Zie vervolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *