1 Juli 2020: en al die doden dan?

Na 1 juli lijkt alles weer enigszins normaal te worden. Het kabinet acht de wekelijkse Corona-persconferenties niet meer nodig. We kunnen ons allemaal weer een beetje vrijer bewegen, ook richting de stranden. Er is sprake van opluchting en door het mooie weer lijkt de stemming opperbest. Maar vergeten we de doden nu al?

Waar is de rouw om die bijna 10.000 Corona doden in ons land, al dan niet officieel geteld? Waar is de compassie voor al die familieleden die hun geliefden haastig in kleine kring moesten begraven? Met de kleine Brabantse dorpen die vele inwoners in een tijdsbestek van enige weken verloren? De compassie met al die doden in andere landen? Wereldwijd zijn er ‘officieel’ al bijna 500.000 doden geteld.

We zijn nog steeds bezig met de nasleep van de moord op honderden MH-17 passagiers. We herdenken nog steeds de rampen in Enschede en Zeeland. De Koning herdacht op 4 mei eenzaam op de Dam de slachtoffers van WO II, 75 jaar geleden. En al die doden en chronisch zieken van de huidige ramp dan?

De regering wordt om excuses gevraagd voor de politionele acties in Indonesie meer dan 70 jaar geleden. Voor ons slavernijverleden in de 17e eeuw. Nú, in het heden, zou een officieel excuus op zijn plaats zijn voor de duizenden doden in de verpleegtehuizen, die werden veroorzaakt door gebrek aan beschermingsmiddelen en het ambtelijk blokkeren van testen van de verplegend personeel en verzorgden.

Het lijkt me haast onvoorstelbaar dat de regering na 1 Juli niet tenminste één dag van Nationale Rouw afkondigt met bijbehorende 1.5 meter ceremonies bijvoorbeeld in Den Bosch. We mogen al die doden en hun familieleden niet zomaar achter ons laten, nu we weer een beetje van de vrijheid kunnen genieten.     

Eén gedachte over “1 Juli 2020: en al die doden dan?”

  1. Wat een uitstekend betoog Jack, ontroerend en scherp geformuleerd.
    Dat wat te moeilijk is wordt het liefst vergeten. Het wordt tijd dat de top/down sfeer (tijdens de covid )wordt doorbroken en iedereen weer zijn mond opentrekt. Jij doet dat nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *