Tijdens een crisis kun je als land ook te ontwikkeld zijn!

Een samenleving kan in tijden van nood technisch en sociaal ook te ontwikkeld zijn. Overleg- en Coördinatie mechanismen, vereiste Advisering door deskundigen, werken met Protocollen, noodzakelijke geachte Digitale systemen en Financiële kosten/baten controle kunnen effectieve besluitvorming- en het nemen van effectieve directe acties op rampzalige wijze belemmeren.

Historisch is het succesvolle recept voor het indammen van een epidemie:

  • Verdachte gevallen signaleren,
  • Testen,
  • Contacten van de voorgaande weken opsporen,
  • Isoleren.

In Korea is dit standaardrecept weer met veel succes toegepast. Het enige wat je er echt voor nodig hebt bij een uitbraak als Corona, zijn een heleboel mensen, die testen, bellen en controleren.

Dat de GGD’s in Nederland hier eind Februari nog niet voor waren toegerust (die onderzochten af en toe nog slechts een uitbraak van TBC) is begrijpelijk. Dat deze organisaties er twee maanden later nog niet toe in staat zijn, is onbegrijpelijk. Blijkbaar zijn we als ontwikkelde samenleving niet meer in staat een schip in een orkaan direct van minuut tot minuut te sturen, massaal mensen aan het hozen te zetten in plaats van te overleggen wat te doen.

Een minder ‘ontwikkeld’ land als Portugal (10 mln. inwoners) volgt het standaard recept al sedert begin Februari. Het virus werd door de grote toerisme sector uit meer dan 50 landen ‘geïmporteerd’. Er werden tot gisteren 230.000 verdachte gevallen gesignaleerd, iets meer dan 23.000 gevallen positief getest. Bijna 30.000 quarantaine gevallen worden op dit moment door de autoriteiten op adres in de gaten gehouden. Er zijn op 25 April ‘slechts’ 880 doden te betreuren inclusief de ouderen in de bejaardentehuizen.

Het identificeren, testen en contacten opsporen gaat dagelijks door. En ja, daar heb je heel veel mensen voor nodig en die zijn daar niet allemaal voor opgeleid, but who cares? Veel mensen zijn werkeloos en kunnen dus helpen! Sedert 1 maart zijn er 325.000 testen uitgevoerd, dezer dagen 10.000 per dag. Er is sedert begin April geen gebrek meer aan testen en beschermingsmateriaal. Iedereen kan mondkapjes (98 cent per stuk) kopen (verplicht vanaf 2 Mei) en zichzelf op eigen (zeer lage kosten) laten testen.

Intelligent lockdown is in Portugal ook niet aan de orde. Het land zit tot en met het volgende lange weekend van de 1 Mei feestdag potdicht. De regering heeft aangekondigd te willen pogen per 1 Juni het land weer volledig te openen, maar in 3 stappen. Begin Mei de eerste stap. Afhankelijk van de resultaten (aantal nieuwe besmettingen), de volgende stap op 15 Mei, en daarna op 1 Juni de laatste stap, weer afhankelijk van de resultaten. Met het functionerende systeem voor signaleren, testen, contactonderzoek en isoleren kunnen ze de effecten van de openstelling heel goed meten. En het afsluiten van regio´s, steden en dorpen blijft steeds mogelijk ook na 1 Juni. In Nederland zou een openstelling van Friesland (zou als test slim zijn), of een afsluiting van bijvoorbeeld alleen Tilburg een storm van verontwaardiging oproepen, hier niet. Gewoon een slimme aanpak.

In Portugal nemen ze snelle beslissingen (wetgeving kan hier binnen een dag met een eenkamer parlement). Dus ondersteuning van werklozen en bedrijven was snel geregeld. Maar dat geld ook werkelijk uitkeren lukt dan weer niet. Daar heeft het land te weinig digitale systemen voor en teveel controlerende ambtenaren. Maar in een samenleving die nog grotendeels op cash draait en waar gezinnen weinig vaste lasten hebben, is dat nog niet echt een probleem. Werkloze restaurant-obers draaien er bovendien hun hand nog niet voor om te helpen, cash betaald, bij de blauwe bessenoogst.

De regering bood gisteren de bevolking haar excuses aan, dat ze een maand geleden te weinig maatregelen hadden getroffen in de bejaardentehuizen, waardoor er daar onnodige doden waren gevallen….. Maar het is hier ondertussen ook dagelijkse praktijk om bejaardentehuizen te ontruimen (bewoners naar leeg hotel) en het leger de gebouwen te laten ontsmetten. Ja, ook dat is gewoon simpel handwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *