Portugal: simpele maar harde maatregelen

In Portugal is jongsleden donderdag de Noodtoestand door het parlement weer met twee weken verlengd. Op die grondwettelijk voorziene wijze kan het parlement om de 14 dagen discussiëren over de situatie.

Na de recente discussie werden nieuwe maatregelen van kracht:

  • De bevolking mag tijdens Pasen de eigen woonwijken niet verlaten om massaal traditioneel familie bezoek tegen te gaan.
  • Alle niet-legaal in Portugal aanwezige personen worden in ieder geval tijdelijk gelegaliseerd en hebben recht op medische voorzieningen.
  • De regering krijgt de mogelijkheid prijsmaatregelen te nemen, onder andere om woekerprijzen voor basis voorzieningen bij schaarste tegen te gaan.
  • Het wordt mogelijk rantsoenering in te stellen voor basis goederen.
  • De regering kan goederen (ook onroerend goed) in het belang van het land per direct onteigenen.
  • Ook is de mogelijkheid gecreëerd om contracten per direct te ontbinden, of op te schorten (ook van toepassing op huisvesting / huren).
  • Heel ingrijpend is de mogelijkheid om waardepapieren te onteigenen. Portugal met haar grote lokale farmaceutische industrie zou bijvoorbeeld patenten kunnen onteigenen of niet meer van toepassing kunnen verklaren om de medicijnproductie op gang te kunnen houden. 

De regering discussieert nu met de aandeelhouders over het voortbestaan van TAP, de nationale luchtvaartmaatschappij. Die verkeert in een zeer slechte financiële positie. Die discussie zal volgens mij niet erg lang duren. De verbindingen met de Azoren en Madeira en de intensieve relatie met de vele voormalige koloniën noodzaken tot luchtverkeer. Er zijn eigenlijk geen andere luchtvaartmaatschappijen. Wellicht wordt TAP dit weekend al genationaliseerd.

Portugal mag dan wel een van de armste landen van Europa zijn, de regering bereidt wel steeds tijdig en publiekelijk mogelijk te nemen maatregelen voor. Ze blijven hier het oude adagium volgen dat regeren vooruitzien is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *