Portugal blijft Corona volgen, tellen en testen

Een relatief arm land als Portugal ploegt dapper op eigen wijze door in de Corona crisis. Er was sprake van een relatief vroege lockdown, die in April zelfs nog zwaarder is geworden. We mogen onze wijken niet eens meer uit. En nu al is bekend dat de lockdown minstens tot begin Mei duurt. Mochten de scholen begin Mei niet open gaan, dan sluiten de scholen tot de zomer. Overwogen wordt de scholen in de zomer open te laten gaan en de zomervakantie over te slaan.

Portugal heeft vanaf het begin het volgen van de contactcirkels niet losgelaten. Alle verdachte gevallen worden al sinds einde februari gevolgd. Alle mogelijke Corona besmetten met ziekteverschijnselen worden getest in drive thru centra (al 4 weken overal open), alle besmette mensen krijgen wettelijk huisarrest en worden actief gevolgd, alleen echte zieken worden in de ziekenhuizen opgenomen.

Dagelijks verschijnen in Portugal (bevolking 10 mln./ 58% van NL) in alle kranten de overzichten van de stand van zaken rond de Corona epidemie, in aantallen. Als inwoners weten we tenminste hoe de situatie direct om ons heen is. Ik geef de cijfers van 8 april.

  1. Verdachte gevallen (inmiddels meer dan 104.000);
  2. Verdachte gevallen die nog niet bevestigd Corona positief zijn (meer dan 85.000);
  3. Bevestigde (2 x geteste) besmettingen (iets meer dan 13.000);
  4. Wachtend op test resultaten (circa 5900); inmiddels 110.000 testen uitgevoerd!
  5. Aantal doden 380 (Spanje meer dan 11.000, NL meer dan 2.200)
  6. Zieken in ziekenhuis (1211, waarvan 245 op de IC);

Daarnaast worden onderverdelingen van zieken gemaakt naar:

  • Leeftijdsgroepen (5.657 mannen, 7484 vrouwen; 50% beneden de 50 jaar!);
  • Per Gemeente (in onze Gemeente in de Algarve : 9 besmettingen);
  • Soort ziekte verschijnselen besmette personen (hoesten 50%; koorts 46%; spierpijn 31%; hoofdpijn 28%; problemen ademhaling 17%).

Ook is er een complete uitsplitsing naar aantallen reizigers per land die het virus Portugal binnen brachten (waaronder door 16 Nederlanders).

Klik voor een download van het dagelijkse Portugese rapport op de volgende link. Corona rapport Portugal 8 april.

Tellen, Volgen en Testen is de enige methode waar wetenschappers voor hun voorspellingen mee uit de voeten kunnen. En dat doen de Portugezen dus. Godzijdank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *