Onze toekomst op drift met corona

Gastcolumnist: Pieter Mulder – Jurist

Wij leven in Nederland nu drie weken met een ‘intelligente’ lockdown en ons leven is radicaal gewijzigd. Onze verwachtingen over de toekomst, ons dagelijks leven, onze vakanties, de maatschappelijke ordening en de wereldpolitiek lijken ook rap te veranderen. Die verandering past bij de toegenomen snelheid – en vluchtigheid? – van onze handelingen en denken. Misschien dat dat helpt om de verwachtingen weer even snel om te draaien mocht het virus binnen een aantal weken weken weer uitdoven.

De Nederlandse ’intelligente’ lockdown gaat vergezeld van steeds wisselende conclusies van deskundigen over de mate van risico.

We begonnen met de keuze om scholen open te houden omdat de kans op besmetting voor kinderen beperkt zou zijn. Dat geringe besmettingsgevaar was 2 dagen later geen doorslaggevend punt meer; de scholen gingen toch dicht. Op 23 maart zaten we op de groepsimmuniteit. Op 31 maart startte het RIVM met een onderzoek naar het effect daarvan. Op 7 en 8 april gaven verschillende deskundigen, ook van de ziekenhuizen die direct met het RIVM samenwerken, aan dat er nog helemaal geen zekerheid is dat degenen die de ziekte hebben gehad lange tijd immuniteit hebben.

In de afgelopen weken is ons eerst meermalen uitgelegd dat ‘testen, testes, testen’ weinig toevoegt, niet urgent zou zijn. Nu is het beleid er op gericht de testcapaciteit zo sterk mogelijk uit te breiden.

Kortom, ‘intelligent’ of niet, we weten, zoals ook ‘Leven na Corona’ zegt, bitter weinig van de echte gevaren van het virus en bekijken de aanpak, zoals de regering zegt ‘van moment naar moment’ en ‘doen er alles aan 7 dagen in de week, 24 uur per dag’.

De talkshows en media kennen eigenlijk maar één onderwerp. De journalistiek weet waar ze zich op richten! Over Idlib, het verbranden van bossen van de Amazone, horen we niet meer.

Afstemming tussen de landen gebeurt onder meer in Europa. Over de financiële kosten en investeringen. Dat gaat niet best, maar er zal onder druk van Duitsland wel een compromis voor de eerstkomende weken komen. Natuurlijk is er ook overleg tussen medische en virologische instituten, maar is dat afstemming of ook vooral concurrentie? We mogen hopen dat we van die richting wijsheid krijgen, dan kunnen we onze toekomstverwachtingen iets beter bepalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *