One flew over the Netherlands

Als je die 70+oudjes eigenlijk ook wel kwijt wil, vooral die ziek, zwak en misselijk zijn, dan moet je de zorgmedewerkers in de bejaarden-verpleeg- en GGZ-tehuizen en in de wijkzorg niet te snel persoonlijke beschermmiddelen (pbm) geven. Dan moet je die oudjes wegtriageren van de IC’s. En de fitte oudjes voor onbepaalde tijd in hun huis ophokken, keurig isoleren van de maatschappij, net zolang tot er een vaccin is. En stug blijven volhouden dat presymptomatische, asymptomatische en herbesmettingen door zorgmedewerkers of bezoekers niet bestaan. Zo kan de economie weer snel open, en zijn we af van die ziektekostenslurpende babyboomers. En dat alles tegen een minimaal aantal andersoortige doden die noodzakelijkerwijs toch zullen moeten vallen. 

Zoiets kun je natuurlijk nooit hardop zeggen (behalve ratten als Jort Kelder dan) maar je kunt het er wel naar maken. En je kunt er ook nog goeie excuses voor aanvoeren: ‘ja, er zijn nou eenmaal te weinig pbm’s, te weinig testmogelijkheden, te weinig goeie tracking mogelijkheden, en de echte mortaliteitscijfers, ja, dat weten we eigenlijk niet. En wees nou eerlijk, je kan de hele wereld natuurlijk niet erg lang gaan platleggen, dat snap je zelf ook wel’.

Ik overdrijf zegt je? Het recente uitgelekte regeringsbeleid in Engeland mbt. 70+ers, (Sunday Times/Welingelichte Kringen) en het Witte Huis-economiebeleid in de VS (dagelijkse TV), die gaan openlijk die kant uit. En in een aantal Europese landen wordt een (gedeeltelijke) lockopen al ingevoerd (Oostenrijk, Denemarken) of is er überhaupt geen lockdown geweest (Zweden, en vele niet Europese landen). 

In Nederland lijkt men zo langzamerhand coronamoe te worden; er wordt van verschillende maatschappelijke kanten (horeca, werkgeversorganisatie) druk uitgeoefend om de coronamaatregelen snel te versoepelen. Er zijn weer meer samenscholingen geconstateerd en niet in de laatste plaats door onverschillige jongeren die het terras op willen chillen. Nee, de economie gaat het sluipenderwijs winnen van de gezondheid, dat kun je nu wel hardop zeggen.

Ik moest weer even denken aan die die onovertroffen film ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ en wat er uiteindelijk gebeurde met die lastige Randle Patrick (Jack Nicholson) en Chief Bromdon (Will Sampson): die kregen een lobotomie.

Postscriptum: inmiddels maakte Trouw bekend dat een van de redenen dat het aantal IC opnames terugloopt het gevolg is van het de facto niet meer opnemen van zieke 70-plussers. Typisch NL: geen beleid, wel gedogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *