Nederland: het beste jongetje van de EU-klas

Gastcolumnist Pieter Mulder – Jurist

Tja, Nederland is even de gebeten hond in Europa. Is dat terecht? Nee! Zat het erin? Ja!

Al zo lang is het probleem dat Nederland in Europa vaak ondervindt, dat het wel gelijk heeft, maar geen gelijk krijgt. De Nederlandse opstelling in het overleg in de Europese Unie is sinds een jaar of twintig veranderd van nadruk op een hechter (meer wetgeving) en democratisch Europa naar het vooropstellen van het nationaal belang. Voor andere landen was dat al langer zo. Overigens hadden zij ook het idee dat Nederland in Europa ook daarvoor toch vooral het nationaal belang behartigde.

Er is niets mis met het opkomen voor het nationaal belang. Europa bestaat ook bij compromissen. Onderhandelaars slagen daarin doorgaans als ze elkaars belangen kennen.

In het Europees overleg is Nederland vaak het beste jongetje van de klas. Van de Italianen en Grieken is het duidelijk dat ze doorgaans met een 5,5 het volgende jaar moeten halen. Nederland heeft altijd een 9 en adstrueert dat door aan te geven en uit te leggen hoe goed we de zaken voor elkaar hebben. Dat vinden de jongens en meisjes met een 7 of minder, niet leuk.

Natuurlijk is het een risico om met de Eurobonds te beginnen. Dat weten Italië en Spanje ook wel. Nederland mag best aan zijn standpunt vasthouden. Maar houdt op met die 9. Volg maar wat Duitsland doet. De Duitsers weten ook wel dat Nederland bij een volgend klimaatakkoord weer voor een hogere ambitie  zal gaan en weten dat Nederland maar wat moeite heeft die doelstellingen zelf te halen en nu IC-patiënten naar de Duitse ziekenhuizen moet verplaatsen. Maar dat zullen ze niet zeggen denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.