Exit? Mondkapjes ook in Portugal

De Portugese regering heeft deze week de technische specificaties bekend gemaakt van mondkapjes voor burgers. De mondkapjes zijn niet geschikt voor medisch gebruik door zorgpersoneel, maar moeten redelijke bescherming bieden tegen het Corona virus, bij gebruik door burgers  in kleinere publieke ruimten als bijvoorbeeld het openbaar vervoer, postkantoren of gemeentehuizen.

De mondkapjes zullen in allerlei soorten publieke ruimten verplicht moeten worden gedragen. Waar precies wordt nog bekend gemaakt. Inmiddels zijn meer dan twee honderd Portugese bedrijven bezig deze speciale mondkapjes voor de hele bevolking te maken. De afgelopen weken zag je in Portugal in de supermarkten al bijna iedereen met een mondkapje in allerlei rare soorten en vormen. Oude vrouwtjes met handdoeken om hun gezicht. Oude mannetjes met een verbandje over mond en neus met pleisters.

De nu geproduceerde mondkapjes worden ‘community caps’ genoemd. En dat is ook precies het argument waarom we in de Corona wereld mondkapjes zouden moeten dragen. Om de kans nog verder te verminderen dat we elkaar in publieke ruimten besmetten. Naast afstand houden en handen wassen is het een extra middel om met minder risico het openbare leven weer op gang te brengen. In de Europese landen die mondkapjes invoeren (inmiddels ook Duitsland en België) zul je als individu al gauw gemeden en als asociaal worden beschouwd als je geen kapje draagt.

Overigens maakte de Portugese regering ook bekend geen electronische surveillance van besmettingen via een Corona app te gaan invoeren. Dit zou fundamenteel in strijd zijn met de grondwet van het land. Ze zijn de 50 jaar dictatuur hier nog niet vergeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *