De crisis treft ook de Woningmarkt

De crisis zal zich in de komende tijd ook op de woningmarkt gaan manifesteren, zelfs al is er met name in het Westen van het land nog altijd sprake van grote schaarste. De belangrijkste factor daarvoor zal zijn het gebrek aan koopkrachtige vraag.

De onderkant van de markt zal hier het eerste last van krijgen. Gebrek aan voorziene voldoende inkomsten, werkloosheid en andere onzekerheden zullen de hypotheekmogelijkheden beperken of zelfs doen verdwijnen. En net als bij een kettingbrief zal dan ook de verkoop van huizen op volgende verkoopniveaus stagneren. We kennen dat allemaal nog van de recessieperioden in de huizenmarkt in de afgelopen 40 jaar.

Beleggers zullen wellicht instappen in het goedkopere onroerend goed, maar of ze nog huren zullen kunnen vragen als in het verleden, is maar de vraag. De Air BNB verhuur zal lange tijd stil liggen.

Je mag hopen dat de Overheid centrale afspraken met banken (en de fiscus!) gaat maken voor mogelijkheden tot flexibel uitstel van aflossing van hypotheken, om de burgers tijdens de komende oplaaiende economische crisis niet nog verder in de problemen te brengen. 

Wellicht is dit ook het moment voor de Overheid om enerzijds fouten uit het verleden te redresseren en anderzijds de werkgelegenheid in de bouw te ondersteunen. In 2013 beperkte VVD minister Blok de mogelijkheden voor Woningbouwverenigingen om in de sector van de midden-huren huizen te bouwen, een belangrijke oorzaak van de huidige schaarste in de Randstad. Anderzijds is nu al grote werkloosheid in de Bouw te voorzien. Een noodprogramma om op korte termijn veel meer relatief goedkope gezinswoningen (koop en huur) door de woningbouwverenigingen te laten bouwen buiten de Stadscentra, zou twee vliegen in een klap slaan.

De Corona lockup maakt duidelijk hoe moeizaam binnen blijven is in de grote steden in behuizing van 50-70m2. Vooruitziende gezinnen kijken waarschijnlijk nu al naar de mogelijkheden voor een huis met tuin buiten de grote stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *