Als Europa tijdens de crisis niet samenwerkt…

Op dit moment neemt alleen de Europese Centrale Bank in Frankfurt economische crisismaatregelen op Europees niveau. Maar de ECB kan alleen maatregelen nemen om de financiële markten te stabiliseren. De Bank koopt op dit moment ongelimiteerd waardepapier op van beleggers.

Waardepapier: aandelen in bedrijven, leningen van bedrijven (bedrijfsobligaties), leningen van Europese landen (staatsobligaties) etc. Beleggers die hun waardepapieren willen verkopen, kunnen deze dus op dit moment te allen tijde aan de ECB verkopen. Dit voorkomt dat beleggers in de huidige crisis allemaal tegelijkertijd hun waardepapieren zo nodig tegen afbraakprijzen pogen te verkopen. Want dan zou het financiële wereldsysteem instorten.

Op zich is dit nodig, maar het helpt de echte (niet-papieren) economie nu niet of nauwelijks. Beleggers krijgen contant geld voor hun waardepapieren, maar beleggen / investeren nu veelal niet in andere zaken (behalve geldspeculanten, natuurlijk), ze houden hun kapitaal op dit moment liever liquide.

Feitelijk compenseren we de financiële wereld dus nu al deels voor hun schade (want er was ook sprake van aanzienlijke koersverliezen). Maar de echte schade wordt aangericht bij bedrijven en burgers. Daar kan de ECB weinig aan doen.

Dus de enorme last van het in de toekomst maar enigszins herstellen van  functionerende Europese samenlevingen, ligt bij de nationale overheden. Dat gaat enorme hoeveelheden geld kosten. Natuurlijk kunnen we, zoals premier Rutte, het standpunt innemen dat ieder land dit zelf op moet lossen. Maar het gebrek aan een gezamenlijk economische aanpak in Europa zal Nederland lelijk opbreken.

De Nederlandse agrarische- en voedselindustrie, bijvoorbeeld, werkt voor meer dan 60% voor het buitenland, een groot deel van de producten zijn bestemd voor andere Europese landen.  Als die producten niet meer worden verkocht, maar de voedselproducten liggen te rotten in onze pakhuizen, dan zullen we pas echt een boerenopstand kunnen verwachten.

De bloemenproducenten gooien hun producten al weg. Aalsmeer ligt stil. Schiphol ligt stil. Nu al verzuipt de wereld in de olie. Je kon olie gisteren internationaal in bulk bijna gratis kopen, omdat er in de wereld geen opslagcapaciteit meer is. De Rotterdamse haven kijkt al met angst en beven dagelijks naar het beduidend mindere aantal binnenkomende tankers en containerschepen. Dit heeft zijn impact op onze transportindustrie en binnenvaart.

Indien Europa economisch niet gezamenlijk actie onderneemt, dan zijn de maatschappelijke drama’s niet meer te overzien. Twee weken geleden schatte ik in dat de werkloosheid in Nederland wel eens op zou kunnen lopen naar 10-15, zelfs tot 20%. Dat zou wel eens 30 procent kunnen worden ( zelfs Trump noemde dat getal voor Amerika…).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *