Wat is dat: een intellectueel?

Kenmerken van ‘de intellectueel’: een ongebonden vrijdenker, met een sterk kritisch analytisch en objectiverend denkvermogen, vrij van eigenbelang, een uitgebreid kennis- en ervaringsnivo, hoge opleiding, een track record met zekere professionele status, deelnemer aan het publieke debat. Wat niet wil zeggen dat hij niet ook geëngageerd kan zijn, meestal wel zelfs, maar hij zal zijn onafhankelijke ziel niet aan zijn ‘partij’ verkopen.

De intelligentsia moet vooral niet verward worden met ‘de elite’ van welk soort dan ook, laat staan met ‘het establishment’. Universiteiten zouden hun taak weer moeten opnemen om intellectuele scherpdenkers te kweken ipv. voornamelijk een vakopleiding te zijn voor drukdoeners. Politieke leiders en hoge staatsfunctionarissen zouden gerecruteerd moeten worden uit de intelligentsia en niet uit het belanghebbende bedrijfs, maatschappelijk of culturele leven. Intellectuelen met een sterk oordeelsvermogen waar een geducht geweten en veel verbeeldingskracht aan vast zit, is dat niet wat we vooral nodig hebben?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *