Het kwaad zít in de goeden

Toezichthouders zijn de goeie mensen die de kwaaie mensen in bedwang moeten zien te houden. Daar zijn ze voor aangesteld, wettelijk, van overheidswege alleen al in tenminste 50 instituten. En buiten de wettelijke instituten nog eens in honderden beroepsverenigingen, bedrijfscommissies, consumentenwaakhonden, etc. 

Maar wat als die Toezichthouders niet competent zijn, of domweg te nalatig, te laf, te lui, te slordig, te empathisch, te onverschillig om de kwaaien aan te pakken? Dan worden de kwaaien niet teruggezet, dan gaan ze tussen de juridische mazen door, glibberen ze langs hun tuchtcollege, omzeilen ze keuringsbureau’s, gaan ze de doofpot in.  

Ja, en dan stort er een dak van een stadion in, dan lekt je privacy naar de straat, scheurt de muur van je huis, bederft je krant door fake-news, eet je fout vlees, stinken de bonus-graaiers, sijpelt een tbs’er er tussendoor. Ik bedoel, dan worden de goeien het werkelijke kwaad. 

Het Kwaad zelf is niet het probleem, dat is van alle tijden, dat zal er altijd blijven, daar moet je je niet al te druk over maken. Maar als het Kwaad zich nestelt in het Goede, dan moet je oppassen voor je democratie en je veiligheid.

En vooral als falende Toezichthouders ook nog eens gaan draaien en liegen, dan verliest de burger pas werkelijk zijn vertrouwen in zijn democratie van checks en balances. Dan worden ze woedend, of depressief.

Doet me denken aan die ouwe uitspraak, van Aristoteles: het enige wat je met liegen bereikt is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.