Pijnlijke herinneringen

Als je iets maar liever wil vergeten is het kennelijk belangrijk. Maar als het belangrijk is zal je brein het geheel ongevraagd in je geheugen prenten om te voorkomen dat zoiets ellendigs je niet weer gaat overkomen. Veel schrijvers hebben gewezen op die paradox: als je iets wil vergeten is het nodig om dat goed onthouden! 

Daarom zijn die uitspraken onzin: ‘Het geheim van een goed huwelijk is een slecht geheugen’ (Youp). Of: ‘Geluk is een goede gezondheid en een slecht geheugen (A.Schweitzer). 

Moedwillig vergeten is onzin. Negeren is onverstandig. En een pijnlijke herinnering onbewust laten zelfs gevaarlijk want (zo zeggen de psychotherapeuten): wie zich niet herinnert herhaalt zich.

Het beste advies lijkt nog steeds: ga een confrontatie met een pijnlijke herinnering nooit uit de weg maar beoordeel telkens weer of het op dit ogenblik, of in dit vergelijkbare geval, wel nodig is om er op te reageren, om er iets mee te doen. Meestal niet waarschijnlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *