Intimiderend of dienend leiderschap

Ze zijn vaak moeilijk uit elkaar te houden. Bully-leiders afficheren zich graag als dienende-leiders. En dienende-leiders krijgen niet zelden het verwijt bully’s te zijn. Een moreel-leider en een koopman-leider zijn soms moeilijk te onderscheiden. Hoe krijg je enig zicht op wat voor vlees je in de kuip hebt? Ik weet het ook niet maar ik moet dan wel altijd denken aan Frans de Waal, primatoloog. 

Bij de mensapen, chimpansees, is een goed leider iemand die lang in die positie zit, of beter gezegd die lang in die positie gehouden wordt, die een langere geschiedenis heeft als leider.  Een bully-leider heeft zelden of nooit zo’n leiderschapsgeschiedenis.

Een goede alpha-aap heeft goeie mannelijke en vrouwelijke coalities, en is ook voortdurend bezig die te vormen en te onderhouden. Een bully-leider doet dat niet en wordt zelf zo mogelijk door anticoalitie’s vermoord of uitgestoten. 

Een goede alpha gaat onderlinge ruzie’s in de tent tegen, vaak werpt hij zich tussen hen, op een onpartijdige manier. Het stresslevel in de groep is laag, alleen hoog bij de alpha zelf en bij de allerlaagsten in de rangorde.  Een bully slaat er onmiddellijk op, het stresslevel in de hele groep is hoog.

De goede alpha troost en vlooit ook de lageren in de rangorde, en neemt soms de zorg voor de kinderen even op zich. De bully doet dat niet, men is bang en sterk onderdanig aan hem.

Als de goede leider zijn alpha positie verliest aan krachtige jongere uitdagers dan wordt hij niet uitgestoten maar komt hij lager in de rangorde terecht, morrend maar accepterend, en de rust keert weer. De bully -leider wordt tenslotte met veel geweld van de troon gestoten, uitgestoten en zal alleen gehavend verder moeten. 

Zeg nou niet, ja dat gaat zo bij de apen, bij ons is dat allemaal veel ingewikkelder.

Eén gedachte over “Intimiderend of dienend leiderschap”

  1. Vanmiddag keek ik naar Brava en Mezzo, klassieke-muziekzenders. Grote dirigenten voor grote orkesten. Die dirigenten zijn alfa-mannetjes: Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Gustavo Dudamel. Dat orkest waar ze voor staan doet wat de alfa-man wil, vrijwillig, want iedereen weet dat het anders een chaos wordt. Maar het gehoorzaamt ook uit liefde voor het gemeenschappelijk doel: mooie muziek maken. Bij kunstenaars is het een voorwaarde om je doel te bereiken: leiding respecteren. Probeer in de politiek maar eens een gemeenschappelijk doel te formuleren. En het eens te worden over wat “mooie muziek” is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.