Woningbouwverenigingen bouwen niet meer

Tussen 1995 en 2012 plunderden neoliberale bestuurders de toen al 80 jaar bestaande, goed functionerende woningbouwverenigingen. Ter bestraffing van zijn ideologische geestverwanten beperkte VVD minister Blok in 2013 de mogelijkheden van de woningbouwverenigingen om überhaupt nog woningen te bouwen en te onderhouden. Woningen voor de financieel minder draagkrachtigen waren in zijn visie ruim voldoende aanwezig. Huurwoningen voor de middenklasse moesten aan de ‘vrije’ markt worden overgelaten, die zou wel zorgen voor voldoende woonruimte

Inmiddels kennen we de effecten van zijn maatregelen. Te weinig woningen, onbetaalbare woningen en rijkere ouderen die van de overspannen woningmarkt profiteren door in huurwoningen te beleggen. Jongeren moeten hun huur maar verdienen door hun woning te AirBNB ‘en of een huis te kopen met geld van de illegale onderverhuur van hun sociale huurwoning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *